Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ticho je zdrojem velké síly

 „Ticho je zdrojem velké síly.“ ~Lao-c‘

Více než dva roky jsem trávil každý čtvrtý týden v tichu. V té době jsem žil v jednom zenovém klášteře a každý měsíc jsme drželi týden ticha.

Během tohoto týdne jsme meditovali v tichu, jedli v tichu, pracovali v tichu a komunikovali jen gesty a písemnými vzkazy.

Na začátku pro mě byl takový styl života těžký, ale v průběhu času jsem se naučil ticha si vážit. V době, kdy jsem z kláštera odcházel, jsem zjistil, že ticho je mým přítelem i učitelem.

Co mě ticho naučilo?

1.      Spokojenost

Dříve jsem si myslel, že potřebuju každý večer koukat na televizi. Ale v klášteře jsem se bez ní musel obejít a zjistil jsem, že ji nepotřebuji.

Ticho mě naučilo být spokojený s málem. Vezměte věci, které vás zbytečně zatěžují, a nechte to jít. Váš život vám poděkuje.

2.      Vyjadřování

Když můžete s ostatními komunikovat jen písemnými poznámkami, sdělujete jim jen to, co je důležité. Než jsem šel do kláštera, mluvil jsem hodně, ale říkal málo.

Ticho mě naučilo, že několik prostých, správně zvolených slov má větší sílu než hodiny klábosení. Zamyslete se a najděte jednu prostou věc, kterou můžete někomu říct a díky níž se bude cítit lépe – a řekněte mu ji.

3.      Uznání

Možnost mluvit usnadňuje život, ale když jsem mluvit nemohl, uvědomil jsem si, jak moc se spoléhám na ostatní.

Ticho mě naučilo vážit si hodnoty vztahů s ostatními. Až se příště uvidíte se svými přáteli či rodinou, snažte se opravdu naslouchat. Hluboké naslouchání vyjadřuje hluboké uznání.

4.      Pozornost

Během mého prvního týdne ticha jsem si několikrát myslel, že mi vibruje telefon. Pak jsem si uvědomil, že telefon nemám. Dokazovalo to, jak telefon tříští moji pozornost.

Ticho mě naučilo, jak důležité je zbavit se rozptylování. Až budete příště s někým, na kom vám záleží, zkuste si vypnout telefon a odložit ho. Bude pak pro vás snazší věnovat dotyčnému pozornost.

5.      Myšlenky

Během týdne ticha jsem jednou seděl poblíž místa, kde probíhaly stavební práce. Fascinovalo mě, jak snadno mé myšlenky přehlušily všechen ten hluk. Uvědomil jsem si, že jsou-li moje myšlenky takto hlasité, měl bych dohlédnout na to, aby byly tak moudré, jak je jen možné.

Ticho mě naučilo důležitosti formování mých myšlenek. Každý den si vyhraďte chvíli pro své myšlenky a zbavte se těch, které vám neslouží k ničemu dobrému.

6.      Příroda

Protože tiché retreaty probíhaly v každém ročním období, vím, že na podzim zní vítr jinak než v zimě.

Ticho mě naučilo všímat si přírody. Projděte se krátce venku v tichu a objevíte moudrost a mír skrývající se v přírodě.

7.      Tělo

Během retreatů jsem si uvědomil, že kdykoli se ztratím v myšlenkách, ztratím také přehled o svém těle. A když se na tělo zaměřím, mé myšlenky se zklidní.

Ticho mě naučilo být v těle. Zavřete oči a zeptejte se: „Jaké pocity mám v ruce?“ Naučit se cítit své tělo zklidní vaši ustaranou mysl.

8.      Nadměrná stimulace

Kdykoli jsem se z kláštera vydal do města, připadal mi svět neskutečně hlasitý a rychlý. Došlo mi, kolik toho naše smysly po většinu času musejí zpracovávat.

Ticho mě naučilo důležitosti snížení smyslové stimulace. Užijte si každý den chvíli klidu. Čím méně budete vidět a slyšet, tím větší vyrovnanosti bude vaše mysl moci dosáhnout.

9.      Zvuk

Lidé přicházeli do kláštera a říkali, jaké je tam ticho. Ale já jsem díky tomu, že jsem v klášteře žil, důvěrně znal všechny zvuky, od žabího kvákání k sovímu houkání a zvuku sandálů na pěšině.

Ticho mě naučilo, že svět je bohaté předivo zvuků. Sedněte si před svůj dům a zavřete oči. Budete fascinováni vším tím, co uslyšíte, pokud budete poslouchat dostatečně dlouho.

10.   Lidství

V klášteře jsem byl obklopen nedokonalými lidmi, kteří se ze všech sil snažili. Někteří byli šťastní, jiní smutní, ale všichni byli úžasně lidští.

Ticho mě naučilo, že se v lidech projevuje velká krása. Najděte si dobré místo a s otevřeným srdcem pozorujte lidi. To, co uvidíte, vás možná bude inspirovat.

11.   Prostor

Dlouhou dobu to u mě bylo tak, že když se objevilo něco obtížného, snažil jsem se to ignorovat. Ale týdny ticha mě naučily, že když se budu něčemu vyhýbat, nikdy to nezmizí.

Ticho mě naučilo, že mi prostor získaný tichem pomáhá čelit těžkým časům. Až bude před vámi příště stát něco obtížného, zklidněte se a splňte, co je zapotřebí udělat.

12.   Láska

Myslíval jsem si, že láska, to je taková ta náramná, velká záležitost. Ale v obdobích ticha jsem pociťoval lásku k tolika věcem.

Ticho mě naučilo, že láska může být prostá. Vzpomeňte si, komu jste už dlouho neřekli, že ho máte rádi, a řekněte mu to.

13.   Odvaha

Dříve jsem si myslel, že odvaha spočívá v tom, že čelíme nebezpečí, ale během týdnů ticha mi došlo, že opravdová odvaha je čelit sám sobě.

Ticho mě naučilo, jakou odvahu vyžaduje být zticha. Když se přestaneme hýbat, dostihne nás všechno, před čím jsme utíkali. Až se budete příště bát, zastavte se a počkejte, až to přejde. Ve vašem srdci je nesmírná odvaha.

14.   Vytrvalost

Každý týden ticha mi připomněl, že mluvit je snadné, ale být tiše je těžké.

Ticho není okázalé, ale skrývá se v něm obrovská síla vytrvalosti. Až bude o vás příště někdo pochybovat, místo oponování se mlčky zavažte k tomu, že to nevzdáte. Činy jsou přesvědčivým důkazem.

15.   Sebedůvěra

Často chci po lidech ujištění nebo zpětnou vazbu. Ale žít v tichu znamenalo nutnost věřit svým instinktům.

Ticho mě naučilo víře v sebe. Až se vás příště zmocní nervozita, tiše se usaďte a pokuste se najít ten prostor plný hluboké víry, který žije ve vašem srdci.

16.   Čestnost

Dříve jsem lhal, abych nemusel vysvětlovat své činy. Ale když jsem nemohl mluvit, začal jsem si být tohoto impulsu vědom a došlo mi, jak moc znehodnocuje moji morální zásadovost.

Ticho mě naučilo, jak důležitá je pravdomluvnost. Povšimněte si okamžiků, kdy říkáte drobné lži, a zkuste místo nich říci pravdu. Není to vždycky snadné, ale je to první krok k tomu, abyste důvěřovali sami sobě i ostatním.

17.   Vděčnost

V klášteře nebylo zrovna velké pohodlí. Pomohlo mi to uvědomit si, kolik věcí považuji za samozřejmost a za co všechno mám být vděčný.

Na konci každého dne tiše seďte a ptejte se sami sebe, za co jste vděční. Budete překvapeni, kolik požehnání ve svém životě objevíte.

18.   Prostota

Dříve jsem miloval dramata a konflikty. V obdobích ticha jsem ale zjistil, že jsem šťastnější, když jsou věci prostší.

Ticho mě naučilo, že prostota a radost jsou blízcí společníci. Vyberte si doma jednu místnost, kterou si budete moci zařídit co nejjednodušeji. Mějte ji tak aspoň měsíc a užívejte si pohodu, kterou vám přináší do života.

19.   Spojení

Dříve jsem si myslel, že k tomu, abych pociťoval spojení s ostatními, potřebuju mluvit. Během týdnů ticha jsem si uvědomil, že takové spojení můžu cítit i jen díky tomu, že jsem v blízkosti lidí, na kterých mi záleží.

Ticho mě naučilo, že slova mohou překážet. Dělejte zcela tiše něco s někým, koho máte rádi. Na začátku to bude trochu divné, ale nakonec pochopíte, co to znamená být v něčí přítomnosti.

20.   Pravda

Na vysoké jsem studoval filozofii a myslel jsem si, že pravdu lze nalézt čtením knih. V klášteře jsem ale pochopil, že pravdu lze nalézt v tichu.

Ticho mě naučilo hlubší pravdu, než jak by to kdy dokázala slova. Jednou týdně tiše seďte a pociťujte pravdu ve svém srdci. Je tam, ať už ji dokážete vyjádřit slovy, nebo ne.

https://veksvetla.cz/co-me-naucilo-ticho/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář